Gemeenten en professionals zijn hard bezig hulp voor jongeren te verbeteren en te vereenvoudigen. Maar wat hebben zij nodig? En welke rol past daarbij voor betere, snellere en passende ondersteuning? Jongeren en (pleeg)ouders vertellen het ons.

Met speciale dank aan ExpEx en de ervaringsdeskundigen voor hun medewerking aan Aanpak 16-27.


'Soms is het nodig om regels te breken, zodat we volgens regels kunnen leven

Ik geef met mijn verhaal de cliënten en klanten een gezicht en een stem. Ik merk dat de mensen die de plannen maken vaak geen één op één contact hebben met cliënten. Begrijpelijk, maar het probleem is dan dat zij met hun opdracht bezig zijn en doelgericht te werk gaan.

'Ik heb nog niet mijn schoolloopbaan kunnen vervolgen.'

Ervaringsdeskundige Jamilla (28) zat in een gesloten inrichting

Ineens kreeg ik bericht van mijn voogd dat ik een formulier moest ondertekenen. Ik was namelijk al 18 jaar. Jeugdzorg gold niet meer voor mij. Hij zei nog dat hij me nooit meer hoopte te zien. Kwam ook niet met alternatieven. 


'Maak gebruik van onze expertise!'

Pleegouders Sandy en Dennis delen graag hun kennis en ervaring

Sandy (26) en haar partner Dennis (36) zijn al jaren pleegouders. Of eigenlijk netwerkpleegouders, omdat zij in eerste instantie het broertje van Sandy ook onder hun hoede namen. Daarnaast hebben ze een pleegdochter en hun eigen biologische dochter. Samen runnen ze een succesvolle onderneming. In het knusse en gezellige kantoor van een van hun vestigingen vertellen ze openhartig hun verhaal over pleegouderschap.


 'Ik was 18 en stond op straat..'

Ervaringsdeskundige Natascha (26) pakt thema's rondom veiligheid aan met haar eigen bedrijf

Ik kwam in een afhankelijke relatie terecht, die in het teken stond van geweld en verkrachting. Wegens schaamte van mijn verwondingen kwam ik ook nauwelijks bij mijn familie. Ik vond hem écht zielig omdat hij niet kon koken of voor zichzelf kon zorgen. Ik kon en wilde hem niet zo achter laten, zelfs niet toen ik een eigen studio kreeg. Uiteindelijk ben ik gelukkig weggegaan nadat dreigde me te vermoorden..


'Gemeenten moeten een plan maken mét de jongere'

Ervaringsdeskundige Ankie (25) aan het woord

Op mijn 5e werd bij mij ADHD vastgesteld. Ik kreeg daarvoor pillen en eigenlijk geen 'echte' behandelingen. Ik voelde me er niet beter door, maar iedereen vond het fijn dat ik door de medicatie zo rustig was.


'Ik ken de valkuilen'

Ervaringsdeskundige Demi (19) aan het woord

Demi is 19 jaar jong en het gaat goed met haar. Nu wel. Dankzij GGnet in Apeldoorn en een verpleegkundige door wie ze zich begrepen voelde, wist ze uit een diep dal te komen.


Ervaringstheater

Ervaringstheater is gebaseerd op echte verhalen, op persoonlijke en gedeelde ervaringen. Het is educatief en interactief. De show wordt gemaakt door ExpEx, in samenwerking met bijvoorbeeld jeugdhulpverleners. Zonder theaterervaring, maar met een rugzak vol professionele én persoonlijke ervaringen. Onder leiding van theatermaker Camie Bonger en met begeleiding van ExpEx-coördinator Maurits Boote.

Jason over het jaar voor zijn 18e

Jason laat zien op hoeveel verschillende groepen hij rond zijn 18e heeft gewoond. '18 jaar en ik ben eindelijk vrij. Maar er is niet over van mij.'

Spoken word Mohini

Toen ze 18 werd, besefte Mohini dat ze hulp nodig had. 'Mijn verleden is geweest, het is gedaan. voor mijn toekomst pak ik alle kansen aan.'

Spoken word Gerrit

'18: vertrouwde mensen weg, omdat de wet dat zegt.' Gerrit vertelt over een hulpverlener die hem heeft geholpen, door open te zijn over haar eigen ervaringen.


10 standaarden zorgverlaters

Tijdens een internationaal jongerencongres in 2016 formuleerden 60 ervaringsdeskundige jongeren wat belangrijke standaarden zijn voor zorgverlaters van de jeugdhulp. In een kort filmpje lichten zij de tien standaarden toe en wat dat betekent voor de hulpverlening in Nederland. 


Disclaimer

Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan dient per email aan ons te worden verzocht.