Alle steunpakketten voor jeugd overzichtelijk op een rij

30-03-2021

De sociale impact van het coronavirus op het leven van kinderen en jongeren is groot. Daarom heeft het kabinet steunpakketten vrijgemaakt voor jeugd, voor zowel de korte als de langere termijn. Het NJi heeft samen met de VNG een overzicht gemaakt van alle coronasteunpakketten voor jeugd. Dit overzicht maakt inzichtelijk van welke steunpakketten gemeenten, schoolbesturen en andere partijen in het jeugdveld gebruik kunnen maken om kinderen en jongeren in coronatijd te ondersteunen.

Door de verschillende geldstromen ligt versnippering op de loer. Losse projecten hebben weinig effect. Om meerwaarde en duurzame effecten voor de jeugd te creëren is een doelgerichte en samenhangende aanpak nodig. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen partijen in het jeugdveld zoals gemeenten, schoolbesturen en zorgaanbieders. Een eerste stap daarin is om gezamenlijk inzicht en overzicht te hebben van de verschillende geldstromen.

Overzicht creëren

'We merkten dat het als gemeente lastig is om een overzicht te creëren', zegt Bas Wijnen van het NJi. 'Dit terwijl je wel met deze maatregelen te maken hebt en deze lokaal met elkaar wilt verbinden. We hopen dat dit overzicht hierbij helpt.'

Bekijk het overzicht van steunpakketten voor jeugd