Coronacrisis legt liefdesleven van veel jongeren stil

11-02-2021

Jongeren hebben door de coronamaatregelen minder dates en minder seks. Dat belemmert hun seksuele ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rutgers Kenniscentrum en SOA Aids Nederland onder ruim 4.000 jongeren van 16 tot 20 jaar.

Door de coronamaatregelen hebben jongeren minder mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en ligt het liefdesleven van veel jongeren stil. Voor de coronacrisis had 51 procent van de jongeren een date; tijdens de tweede lockdown was dat gedaald naar 21 procent.

Digitale mogelijkheden

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van digitale mogelijkheden zoals datingapps tijdens de coronacrisis niet is toegenomen. Verder lijken jongeren minder dan normaal te experimenteren met online seks. Het uitwisselen van seksueel getinte beelden is tijdens de coronacrisis ook licht gedaald.

Seksmaatje

Iets meer dan de helft van de jongeren zonder relatie heeft tijdens de tweede lockdown nog wel seks gehad. Uit het onderzoek blijkt dat zij opvallend vaak kiezen voor een 'seksmaatje': iemand met wie ze wel seks hebben, maar geen relatie.

Seksuele ontwikkeling

Volgens de onderzoekers is het belangrijk aandacht te hebben voor de gevolgen van de coronacrisis voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. Daarom roepen ze docenten op om met leerlingen in gesprek te gaan over daten en seks.

Bericht Rutgers

Bron: NJi