‘Geef jonge alleenstaande vluchtelingen de kans om te leren’

03-05-2021

Op je achttiende verjaardag word je in Nederland officieel financieel zelfstandig. Voor iedereen een uitdagende mijlpaal. Zaken als een eigen DigiD aanvragen en een zorgverzekering regelen zijn voor veel jongeren behoorlijk ingewikkeld. Dat geldt helemaal voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Hun achtergrond is totaal anders en bovendien is bij deze groep de zogenoemde 18-/18+ knip veel groter.

Op eigen benen staan: zelfstandig wonen, inkomsten en uitgaven beheren en beslissingen zelf nemen. Terwijl ze geen ouders en sociaal netwerk hebben en vaak pas kort in Nederland zijn. Een groot deel van deze jongeren is er nog niet klaar voor om in de complexe Nederlandse samenleving zelfredzaam te zijn. Het gaat om een groep van enkele duizenden, voornamelijk afkomstig uit Eritrea, Afghanistan en Syrië.

Als een alleenstaande vluchteling achttien wordt, verdwijnen de beschermende vleugels van de jeugdzorg of Nidos (dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de ondertoezichtstelling). Nidos draagt de begeleiding dan over aan de gemeente en die verschilt per gemeente. Dat blijkt uit het rapport ‘Desnoods eet ik twee weken brood met pindakaas’. Hierin brengt Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) het vraagstuk in kaart hoe de financiële zelfredzaamheid van amv’s kan worden vergroot in de overgang naar volwassenheid. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met de Landelijke Aanpak 16-27 en stichting SAMAH: een organisatie die onder meer amv’s begeleidt. 

Lees het volledige artikel op de website van Movisie