Gemeenten en organisaties bundelen krachten tegen schulden

27-10-2020
Werk & inkomen

Tientallen gemeenten, bedrijven en schuldhulporganisaties ondertekenden onlangs een samenwerkingscontract om ‘Nederland schuldzorgvrij’ te krijgen. Het initiatief om schulden overal op dezelfde manier aan te pakken komt van SchuldenlabNL. In Nederland kampt ruim 8 procent van de Nederlandse huishoudens met problematische schulden. Slechts een tiende daarvan is in beeld bij schuldhulpverlening.

Jongvolwassenen extra kwetsbaar

Een bevolkingsgroep waarbij schulden nog vaker voorkomen en waar extra oog voor mag zijn, bestaat uit jongvolwassenen die uit de jeugdhulp komen. OZJ-ontwikkelaar Brechje Kuipers: ‘De coronacrisis treft veel jongeren financieel, maar deze groep die eerder volwassen moet worden vaak nog harder.’

Gevolgen van de coronacrisis

De intensievere samenwerking komt in het jaar waarin veel Nederlanders financieel getroffen worden als geroepen. Dit geldt in het bijzonder voor jongeren. Het werkloosheidspercentage onder de 15- tot 25-jarigen steeg in het tweede kwartaal van 2020 met 3,2% tegenover de 0,5% onder de werkende beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar. Het risico om hierdoor schulden op te bouwen wordt hierdoor aanzienlijk hoger. Een nog kwetsbaardere groep jongeren bestaat uit degenen die opgroeien met jeugdhulp.

Bron: Hart voor de Jeugd

Lees het volledige bericht op Hart voor de Jeugd