Het welzijn van jongeren is in ons aller belang

08-01-2021

Negen maanden hebben we jongeren gevraagd om binnen te blijven en geduld te hebben. Maar de cijfers liegen er niet om: jongeren vereenzamen en raken hun creativiteit kwijt. Ze zijn in de coronacrisis het kind van de rekening geworden. Dit jaar kunnen we het tij keren, als we nu in actie komen. Dit schrijft hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone in het NRC.

Het voelt tegennatuurlijk om sociale contacten te vermijden. Dat is voor niemand leuk, maar juist jongeren lijden hier relatief meer onder. Een recent onderzoek in Psychological Science toonde aan dat het welzijn van ouderen in de coronacrisis minder achteruit is gegaan in vergelijking met het welzijn van jongeren. 

Sombere gevoelens

Uit onderzoek onder tieners en twintigers bleek dat vooral jonge twintigers last hadden van sombere gevoelens. Bij de groep jongeren tussen de 12 en 25 jaar namen sombere gevoelens toe en gevoelens van kracht af.

Jongeren betrekken

Er ligt een uitgelezen kans om de stem van de nieuwe generatie te laten meewegen in het zoeken naar een uitweg uit de crisis. Niet louter voor, maar juist samen met jongeren. Betrek jongeren en hun organisaties overal bij en maak gebruik van hun creativiteit.

Lees het volledige artikel

Bron: NRC