Jongeren willen duidelijkheid als ze wachten op hulp

28-06-2019
Onderwijs
Zorg

Jongeren voelen zich eenzaam als ze moeten wachten op gespecialiseerde jeugdhulp. Dat blijkt uit gesprekken tussen tien jongeren en de Rotterdamse kinderombudsman Stans Goudsmit.

Jongeren die op een wachtlijst staan willen weten waarop ze precies wachten, waarom ze moeten wachten en ook hoe lang. Ze willen weten wie wat doet en bij wie ze terecht kunnen met vragen en klachten. Tot de gespecialiseerde jeugdhulp gestart is, is ondersteuning nodig zodat de problemen tijdens het wachten niet erger worden.

Tijdens het wachten en de periode van hulp gaan jongeren soms niet naar school. De jongeren willen dat school daar meer rekening mee houdt door maatwerk te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door meer begeleiding in en buiten de lessen, de mogelijkheid om schoolwerk thuis te maken, een aangepast rooster of aangepaste opdrachten. De jongeren kwamen met meer oplossingen, zoals het regelen van een maatje en het koppelen van de jongere aan een begeleider in plaats van aan een instelling. Dat laatste moet voor continuïteit zorgen als de jongere verhuist naar een andere instelling.

Meer informatie

Bron: Kinderombudsman Rotterdam