'Kabinet, doe meer voor jongeren'

12-02-2021

De VNG roept het kabinet op meer te doen als het gaat om perspectief voor jongeren. Dit doet zij onder meer op grond van de gesprekken met jongeren. Afgelopen week ging de VNG in gesprek met jongeren tijdens de Dialoogweek. Ook werd vorige week een de brandbrief voor een Deltaplan Jeugd naar het kabinet gestuurd.

De VNG wil zich samen met gemeenten, jongeren en het Rijk de komende tijd extra inspannen om tot meer perspectief te komen. Voor jongeren die dat nodig hebben komt er een extra steun in de rug.

Dialoogweek

In de Dialoogweek gingen tientallen gemeenten in gesprek met jongeren en kinderen over de impact van corona op hun leven. De gesprekken gingen over behoefte aan ontmoeting, zowel online als fysiek. Over toegankelijke hulp bij angst en depressie en opgelopen onderwijsachterstanden. Maar ook over dat het soms allemaal wat positiever mag. De meeste jongeren zijn niet de relschoppers die veel aandacht krijgen; de meeste jongeren doen er alles aan om deze tijd goed door te komen. Daar mag ook waardering voor zijn.

In gesprek blijven met jongeren

De week werd afgesloten met een gesprek tussen Eelco Eerenberg, initiatiefnemer en woordvoerder jeugd namens de VNG, Laurentien van Oranje van Number 5 Foundation, Koen Tuin van het NJR en Paul Blokhuis, staatsecretaris jeugd. Zij waren het eens: Het is noodzakelijk nu, maar ook in de toekomst met jongeren in gesprek te blijven.

Tip

Toegang tot rijksgeld Perspectief voor jongeren

Het kabinet heeft eind 2020 € 58,5 miljoen vrijgemaakt ter ondersteuning van jongeren in coronatijd. Hoe krijg je als gemeente toegang tot dit Rijksgeld? Op deze pagina lees je wat de mogelijkheden zijn.

Naar de pagina van de VNG

Brandbrief Deltaplan Jeugd

De VNG-inzet wordt extra ondersteund door de brandbrief actiegericht deltaplan jeugd van ruim 150 wethouders uit heel Nederland. Zij hebben het demissionair kabinet opgeroepen om een taskforce in te stellen met jongeren, gemeenten, deskundigen en hulpverleners die binnen 4 maanden moet leiden tot concrete voorstellen in alle regio’s. Inzet is het waarborgen van veilig en gezond opgroeien op korte en langere termijn en het herstellen van de achterstanden. Initiatiefnemer is wethouder van Barendrecht Reshma Roopram, gesteund door de wethouders van Heerenveen, Hilvarenbeek, Nissewaard en Zutphen en daarnaast ook Arne Popma, voorzitter Kinder en Jeugdpsychiatrie, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Sociaal Werk Nederland en Jeugdzorg Nederland.

Bron: VNG