'Meer nodig om de jeugdzorg echt veilig te maken'

07-08-2019

Meer samenwerken met ouders en familie en een steunfiguur voor ieder kind in de jeugdzorg. Dat adviseren jongeren uit de Augeo Jongerentaskforce en de Experienced Experts (ExpEx) in reactie op de aanbevelingen uit het rapport van Commissie-De Winter over geweld in de jeugdzorg van 1945 tot heden.

De jongeren vinden de adviezen van Commissie-De Winter goed, maar denken dat er meer nodig is om de jeugdzorg echt veilig te maken. Bovendien missen ze in het rapport de inbreng van jongeren met een recente ervaring in de jeugdzorg.

Ze vinden het belangrijk dat de zorg voor kinderen nu al veiliger is, daarom pleiten ze voor een plan van aanpak voor de korte termijn. Ook hopen ze dat het actieplan 'De best passende zorg voor kwetsbare jongeren', van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zo snel mogelijk wordt uitgevoerd zodat er alternatieven komen voor gesloten plaatsing. Bovendien vinden ze dat de begeleiding niet moet stoppen op het moment dat een jongereĀ 18 jaar wordt, maar pas op het moment dat de Big Five geregeld is (support, wonen, werk en school, inkomen en schulden, zorg en ondersteuning).

Meer informatie