Online meedenksessie schulden bij jongvolwassenen

29-04-2020
Werk & inkomen

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 37 procent van de mbo'ers vanaf 18 jaar een schuld heeft. Eén op de vier een betalingsachterstand (cijfers 2015). Gemeenten zijn samen met andere partijen aan zet om deze jongeren te helpen. Maar hoe doe je dat goed? Tegen welke knelpunten lopen gemeenten aan bij het oplossen van het schuldenvraagstuk bij jongeren? En waarom is het zo belangrijk om schulden bij jongeren op te lossen? Daarover gingen gemeenten in gesprek tijdens de online meedenksessie schulden bij jongvolwassenen op 23 april. Gemeenten werden opgeroepen jongeren centraal te stellen, ze voortdurend te begeleiden, kennis te delen en samen met ketenpartners op zoek te gaan naar oplossingen. Ook het belang van vroegsignalering doorlopende financiële educatie werd benadrukt. “We hebben sterke jongeren nodig, we moeten ze samen helpen daar te komen!”

Jongeren met schulden

Zo’n tachtig deelnemers spraken onder leiding van Edgar Oomen met Jeansen Djaoen van FunX over hoe het is voor jongeren om schulden te hebben. Met Arjan Vliegenthart van het Nibud werd gesproken over feiten, cijfers en goed aanpakken. En met Gert Stam van de VNG commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie werd gesproken over de verantwoordelijkheid van gemeenten bij schuldenvraagstuk bij jongvolwassenen. Verder hoorden de deelnemers meer over de Arnhemse schuldenaanpak en werden ze bijgepraat over wat er bij de VNG gebeurd op het schuldendomein. In de wrap-up concludeerde Edgar Oomen dat het goed is waar mogelijk aan te sluiten bij lopende schuldenaanpakken en waar nodig is samen te werken aan vernieuwende aanpakken.

Meer weten?

De uitgebreide uitkomsten van deze meedenksessie, een opname en meer informatie over het vervolg worden binnenkort gepubliceerd op 16-27.nl. Houd de website dus in de gaten! Op de besloten community van het gemeentelijk netwerk worden daarnaast allerlei voorbeelden gedeeld vanuit gemeenten. Ook vind je daar de presentaties die zijn gegeven tijdens de meedenksessie. Werk je bij een gemeente en wil je toegang tot het netwerk en/of meedenken over vervolgstappen voor schulden en 16-27? Mail dan naar mlamers@zunderdorp.nl.