Terugkoppeling online meedenksessie onderwijs-arbeidsmarkt voor jongvolwassenen met een zorgvraag

30-06-2020
Onderwijs
Werk & inkomen
Zorg

Er is een groep jongvolwassenen in een kwetsbare positie die niet gemakkelijk mee kan doen in de gangbare onderwijs- of arbeidsmarktroutes. Welke mogelijkheden zijn er voor hen beschikbaar? Wat vraagt dit aan organisatie en van wie? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Daarover gingen gemeenten, onderwijs, arbeidsmarkt en zorg in gesprek tijdens een online meedenksessie onderwijs-arbeidsmarkt voor jongvolwassenen met een zorgvraag op 25 juni.

Ruim 70 deelnemers spraken onder leiding van Edgar Oomen met verschillende betrokkenen bij het vraagstuk. Hun belangrijkste adviezen? Zet jongeren centraal en sluit aan bij hun vragen, werk samen met de partners binnen de regio en doe wat nodig is. Er blijven altijd jongeren die extra hulp nodig hebben. Kijk wie die jongeren in jouw regio zijn en wat je met elkaar voor hen kan doen. 

Kijk het webinar terug

Heb je het webinar gemist? Hieronder kun je alles terugkijken.

Perspectief van de doelgroep - Nynke en Leon – FNO Team Geestkracht

“Wat enorm helpt is als een bedrijf vertrouwen uitspreekt, kijkt naar je kwaliteiten in plaats van je valkuilen. Juist dat maakt dat het beter gaat: “omdat een ander vertrouwen in mij had, kreeg ik ook meer vertrouwen in mezelf”.  

Perspectief van de gemeente - Wethouder Bert van Alphen, Gemeente Den Haag & VNG commissie PSI

De aandacht voor deze groep mag onder invloed van corona niet wegvallen. “Jullie moeten deze groep constant onder de aandacht brengen. Als je deze groep nu niet oppakt dan ondervind je daar over een jaar of vier de nadelen van.”

Feiten, cijfers en goede aanpakken - Vincent Fafieanie,  NJi

“Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 302.000 jongeren zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sluit aan bij de vragen van deze jongeren. Wet en regelgeving moet niet leidend zijn, maar volgend aan de vraag van de jongeren.”

Perspectief van het onderwijs - Carla Kathmann – Albeda namens MBO Raad

“Korte lijnen, snelle acties! Jongeren zijn snelheid gewend: vandaag besteld is morgen bezorgd. Als je als 17-jarige dan een jaar moet wachten voordat het UWV een jobcoach voor je aan de slag heeft gezet, dan is dat een heel deel van zijn leven. We hebben met corona geleerd dat het allemaal heel snel kan.”

Perspectief van werkgevers - Rob Slagmolen – VNO NCW MKB

“Aandachtspunt is het in beeld brengen van de jongeren. Als de gemeente goed in beeld brengt wie de jongeren zijn en wat zij nodig hebben, kunnen wij kijken waar plekken zijn voor deze jongeren.”

Perspectief van zorg - Piet Geert Nicolaij - Cosis RIBW & Gabe de Vries - Cordaan

 “Als zorgorganisatie moet je wat concreets te bieden hebben. We leveren dagbesteding met perspectief op doorstroom. We kijken bij het zoeken naar werk niet naar belemmeringen, maar vooral naar motivatie. Belemmeringen lossen we op, op de werkplek. Daar bekijken we wat er nodig is aan ondersteuning”.

Regionaal goed voorbeeld - Debby Heltzel en Alex Jansen - Graafschap College

“Eerder zag je dat jongeren werden opgeleid tot het diploma. Daarna zat de taak van school erop. Het Graafschap College zegt nu: ‘we begeleiden jongeren tot de eerste baan’. We begeleiden 150 tot 200 studenten waarvan zo’n 76% werk vindt. Zo slaan we een brug tussen opleiding en werk.”

Edgar Oomen – Projectleider 16-27 VNG

Samenvattend hebben we gehoord dat we jongeren centraal moeten stellen. Dat een bestuurlijke samenwerking in de regio verschil maakt. Het helpt om vanuit bewezen methoden te werken. Maak gebruik van de versnellers die er nu zijn, zoals praktijk leren, participatie-scan en kom hiermee tot regionale afstemming. Verbind de verschillende leefdomeinen van de big 5, waardoor er meer middelen beschikbaar zijn om de doelgroep te helpen. Maak gebruik van de geleerde lessen zoals van de Motie Kwint en het Graafschap College, deze vind je op www.16-27.nl. En voor de jongeren die het echt zwaar hebben, moet het toekomstplan perspectief bieden!

Meer informatie

Wil je als gemeente of regio aan de slag met de onderwijs-arbeidsmarkt voor jongeren met een zorgvraag? Het team van 16-27 staat klaar om mee te denken! Neem hiervoor contact op met Bob Austmann (B.Austmann@nji.nl) of Edgar Oomen (Edgar.Oomen@VNG.nl).

Meer informatie over dit thema? Kijk dan op www.16-27.nl.