‘Zet scholen aan het stuur bij aanpak jeugdwerkloosheid’

30-09-2020
Onderwijs
Werk & inkomen

De MBO Raad heeft de Tweede Kamer opgeroepen om de middelen die het kabinet uittrekt om de snel oplopende jeugdwerkloosheid aan te pakken, direct ter beschikking te stellen aan de mbo-scholen. 

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: ‘De mbo-sector deelt de urgentie die het kabinet ziet om mbo-opgeleiden die gaan afstuderen of net afgestudeerd zijn en door de crisis kwetsbaar zijn op de huidige arbeidsmarkt snel te helpen.’ 

Maatwerk

Het kabinet wil dat de mbo-scholen bij de aanpak van jeugdwerkloosheid maatwerk bieden: bijvoorbeeld begeleidingsgesprekken in het laatste jaar mbo-opleiding en nazorg, en ondersteuning naar werk voor onder meer net gediplomeerde mbo’ers. 

Kostbare tijd

Tekin: ‘Vanzelfsprekend zullen de scholen nauw samenwerken met het regionale bedrijfsleven, gemeenten en UWV in de arbeidsmarktregio. Maar snel resultaat is uitgesloten als teveel kostbare tijd verloren gaat door complexe regelingen en vooral heel veel overleg.’

‘Zet de scholen zelf aan het stuur’

Voorzitter Tekin dringt dan ook namens de scholen aan op voortvarende actie. ‘De politiek verwacht (terecht) dat de mbo-sector de handschoen oppakt: zet de scholen dan ook zelf aan het stuur, zodat zij studenten op en net van school die dat nodig hebben snelle en laagdrempelige hulp kunnen bieden.’ Om effectief te kunnen zijn moeten scholen nu al extra personeel werven om de beoogde maatwerktrajecten te starten. Dat is een uitdagende klus.

Bron: MBO Raad