Schulden

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat in 2015 37 procent van de mbo'ers vanaf 18 jaar een schuld heeft en één op de vier een betalingsachterstand. Volgens het Nibud spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van schulden. Zoals veranderingen in de levensfase van jongeren, bijvoorbeeld wanneer jongeren op zichzelf gaan wonen, hun psychologische situatie zoals een verslaving en gebrek aan weerbaarheid, en het ontbreken van een financiële opvoeding.

Gevolgen

Schulden belemmeren jongeren een toekomst op te bouwen. Hun inkomsten worden direct gebruikt voor het aflossen van schulden. Voor deze jongeren is het ook moeilijker om een geschikte woonruimte te vinden gezien hun beperkte financiële middelen. Ook blijkt uit onderzoek onder mbo-docenten dat studenten met schulden vaker afwezig zijn, weinig aandacht aan school besteden en moe zijn door het vele werken. Sommige studenten besluiten zelfs te stoppen met school.

Jongeren met schulden begeleiden

Online tool: Geldplan bijna 18

Om jongeren te helpen financieel zelfstandig te worden voordat ze 18 jaar worden heeft het Nibud de online tool Geldplan bijna 18 ontwikkeld.

Lees meer

Lespakket bijna 18. Nu regelen!

Het Nibud heeft een lespakket ontwikkeld voor docenten die lesgeven aan leerlingen rond de 18 jaar op het (v)mbo, havo en vwo. Aan de hand van drie thema's worden jongeren gestimuleerd na te denken over geldzaken.

Lees meer

Nieuws

FunX besteedt een jaar lang extra aandacht aan schuldenproblematiek onder jongen. FunX is een radiostation dat zich richt op jongeren, die met name woonachtig zijn in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Lees meer

Webinar jongvolwassenen en schulden

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 37 procent van de mbo'ers vanaf 18 jaar een schuld heeft. Eén op de vier een betalingsachterstand (cijfers 2015). Gemeenten zijn samen met andere partijen aan zet om deze jongeren te helpen. Maar hoe doe je dat goed? Tegen welke knelpunten lopen gemeenten aan bij het oplossen van het schuldenvraagstuk bij jongeren? En waarom is het zo belangrijk om schulden bij jongeren op te lossen? Daarover gingen deelnemers aan deze sessie in gesprek tijdens de online meedenksessie schulden bij jongvolwassenen. De sessie stond onder leiding van Edgar Oomen van de VNG.