Amsterdam gaat schulden van jongeren overnemen

24-01-2020
Onderwijs
Werk & inkomen
Wonen

De gemeente Amsterdam gaat schulden van jongeren tot 27 jaar overnemen. Omdat schuldeisers vaak niet akkoord gaan met een schuldsanering, kampen jongeren jaren later nog met geldzorgen en een schuldenlast.

Ongeveer 20.000 jongeren in Amsterdam hebben problematische schulden. Dat betekent dat ze met hun inkomen niet binnen drie jaar kunnen aflossen. Er zijn echter nog meer jongeren met schulden. Maar liefst 34 procent tussen de 18 en 34 jaar heeft schulden, al is de studieschuld ook meegeteld. Amsterdam neemt in navolging van steden zoals Den Haag en Utrecht de schulden van jongeren over.

Valse start

De volwassenheid bereiken is een kwetsbaar moment voor jongeren. Ze moeten zelf een zorgverzekering afsluiten of een studielening. Daarnaast ontstaan veel schulden door rood staan en betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en telefoonaanbieders. Voor veel jongeren betekent dit een valse start van hun loopbaan. Zelfstandige woonruimte vinden wordt nog moeilijker dan het al is. ''De verleiding is groot om hun opleiding te staken en te gaan werken,'' vertelt wethouder Marjolein Moorman.

Daar komt bij dat het de schuldhulpverlening bij jongeren vaak niet lukt om schulden te saneren. Aflossen is extra moeilijk, omdat jongeren vaak geen stabiel inkomen hebben. Verder haken veel jongeren af, omdat sanering jaren duurt.

Overnemen schuld

Wethouder Moorman wil het makkelijker maken dat de gemeentelijke kredietbank de schuld van jongeren tot 27 jaar overneemt. De gemeente betaalt 750 euro mee om schuldeisers over de streep te trekken. De jongeren staan daarna voor het afkoopbedrag in het krijt bij de kredietbank, een bedrag dat veel lager is dan hun oorspronkelijke schuld. Het voordeel is dat jongeren maar één schuldeiser overhouden en meer kunnen aflossen omdat het gaat om een sociale lening.

Er geldt wel een voorwaarde voor het overnemen van de schuld: jongeren moeten akkoord gaan met een begeleidingsplan met afspraken over werk, opleiding en hun schulden. Als doelen uit het plan worden behaald, zoals een diploma halen of werk vinden, dan scheldt de kredietbank een deel van de schuld kwijt.

Met een schone lei beginnen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met hoge schulden veel zorg nodig hebben en vaak langer in een uitkering blijven hangen. Moorman wil voorkomen dat de schulden jongeren belemmeren bij hun opleiding of start van hun loopbaan. “Als we dat niet doen, groeien de schulden en krijgen jongeren geen kans om zich te herpakken en fouten recht te zetten.” Lector Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht Nadja Jungmann onderstreept het belang van een schuldenvrije start. “Het voorkomt dat schulden de toekomstperspectieven van jongeren gijzelen.”

Bron: Parool