Jongeren willen een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid

02-07-2021

Ongeveer 840.000 jongvolwassenen in Nederland hebben een psychische kwetsbaarheid, zoals een trauma, angsten, verslaving, depressie, dwang- en eetstoornis. In het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 is echter geen aandacht voor psychische kwetsbaarheden.

Dit is een gemiste kans want gezondheid gaat ook over mentaal welzijn en door de focus op lichamelijk welzijn wordt het stigma op psychische problematiek versterkt. Een groeiende groep twintigers loopt door de mentale problemen die zij ervaren vast in de samenleving en een grote groep valt nu tussen wal en schip. Omdat zij niet meer naar school kunnen, geen (passend) werk vinden of niet op zichzelf wonen. Ook voor psychische klachten geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Team GeestKracht trok samen met de Nationale Jeugdraad stevig aan de bel in Den Haag. Met de overhandiging van een petitie aan de leden van de Tweede Kamercommissie VWS pleitten de jongvolwassen ervaringsdeskundigen voor een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid. Team GeestKracht roept Tweede Kamerleden én het toekomstig kabinet op hiermee aan de slag te gaan.

Bekijk de petitie

Lees het position paper